Een van de meest gestelde vragen die wij horen is: Hoe blijven jullie positief? Hoe houden jullie het vol?
In deze blog geef daar antwoord op. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen metafoor: Het leven is een kleurplaat. 

Slechte start van 2021

Het jaar 2021 is voor ons erg onrustig begonnen. In januari werd onze nachtmerrie werkelijkheid. Mirthe verslikte zich en stikte hier bijna in. Voor het eerst in 9 jaar moesten wij de ambulance voor haar bellen. Dit waren zeer angstige momenten. Nog geen maand later gebeurde dit weer en ook in Maart was het raak.
De angst zit er goed in. Positief zijn was in deze periode moeilijk. Daarbij moet ik niet vergeten dat Corona meespeelde. Zo mocht Matthijs in eerste instantie niet op de SEH bij Mirthe zijn. Ik wel, maar hij moest naar de wachtruimte. Gelukkig stak de kinderarts daar toen een stokje voor. Zowel voor Matthijs als mijzelf was dit erg heftig. Je wil allebei er voor je kind zijn en voor elkaar.

Lees hier wat er destijds gebeurde

Nog meer hulpmiddelen. Hoe blijf je positief?

Er volgden afspraken met artsen en begeleiders van Mirthe. Hoe kunnen we dit voorkomen? Wat kunnen wij doen als het weer gebeurd. In overleg is er toen besloten dat wij een uitzuig apparaat, extra zuurstof en een monitor in huis zou komen. Mirthe kreeg al een flink wat medicatie en daar kwam nu ook extra bij. Alles in de hoop een ritje in de ambulance te voorkomen.Ondanks de slechte start van het jaar blijven wij positief. Vaak wordt er ons gevraagd hoe dat kan. “Hoe kan je positief blijven als je geen activiteiten kan ondernemen zonder aanpassingen? Wat knap hoe jullie met de situatie omgaan!”
Ik zal je het vertellen aan de hand van een metafoor. De metafoor van een kleurplaat.

Het leven is een kleurplaat

In mijn metafoor kies ik voor een kleurplaat van een brandweer auto. In Nederland is de brandweerauto rood. We leren de kinderen dat als ze de kleurplaat gaan kleuren dit binnen de lijntjes moeten doen. Dat je de auto rood moet kleuren.
Het kan voorkomen, zodra je wil beginnen, de punt van je rode potlood afbreekt. Of dat je er achterkomt dat je geen rode kleur in huis hebt. Wat doe je dan? 

Als ik boos ben, wordt ik verdrietig. Er rollen dan tranen over mijn wangen Ze vallen op de kleurplaat waardoor deze nat wordt. Wanneer ik woedend ben maak ik een prop van tekening of scheur ik deze in stukjes en gooi hem weg. Ik kies er dan voor om dan bij de pakken neer te zitten .Maar ik ben van mening dat je het ook anders kan doen. Jij kan er ook voor kiezen om de kleurplaat niet te scheuren. Je geeft er een positieve draai aan. Kijk naar welke kleuren en materialen je wel hebt om zo de kleurplaat mooier te maken! In plaats van de kleurplaat te scheuren, pak je misschien gouden verf en gaat aan de slag. Vervolgens pak je een blauwe stift en begin je te krassen en teken je buiten de lijnen.
Je maakt de tekening mooier dan de oorspronkelijke bedoeling.

Positief zijn is een keuze

Wij hebben een keuze hoe wij in het leven staan. Kiezen wij ervoor om bij de pakken neer te zitten? Kiezen wij ervoor om te denken dat wij niets meer kunnen nu wij steeds meer spullen moeten meenemen? Het antwoord is nee. Wij hebben er voor gekozen om ons leven in te kleuren met de potloden, stiften, verf en andere materialen die wij wel hebben. 

Soms moet je buiten de lijn kleuren, out of the box, denken om verder te kunnen. Om van het geheel iets mooiers te maken.
We zijn onze dag anders gaan indelen. Als we op stap gaan zorgen wij ervoor dat we alles mee hebben en zoeken wat meer rustmomenten. We maken het thuis extra gezellig door beneden een slaapfeestje te houden. En zo kan ik nog veel meer voorbeelden geven hoe wij ons leven indelen. Hoe wij een positieve draai geven aan ons, soms moeizame, leven.
Positiviteit is mijn inziens een keuze.

Om ons verhaal meer kracht bij de zetten heb ik samen met Mirthe tekening gemaakt van een brandweerauto. Als voorbeeld hoe mooi en waardevol de ons leven is, onze kleurplaat.
Ik hoop met dit metafoor jou te inspireren. Dat het jou mag helpen om positief in het leven te staan. Er zijn zoveel situaties in een mensen leven die je niet kiest, maar hoe je er mee omgaat wel een keuze is.

De kleurplaat

Scheuren en washitapes

Laat ik wel zeggen dat wij soms boos en verdrietig zijn om situaties in ons leven. Er komt een kreuk in ons positieve leven en een scheurtje in de tekening. Dat hoort er bij en mag er zijn. Maar wij strijken de kleurplaat glad en plakken een mooie washi tape over de scheur. Littekens zullen altijd blijven. Ze maken deel uit van je leven. Jouw en mijn littekens vertellen een verhaal. Net als de scheuren in de tekening die beplakt zijn met washi tapes. 

Wij kleuren ons leven met mogelijkheden.
Matthijs kleurt zijn leven met mogelijkheden.
Ik kleur mijn leven met mogelijkheden
Mirthe kleur haar leven met mogelijkheden. Zij heeft dit ons geleerd.
Samen kleuren wij ons leven met mogelijkheden niet met moeilijkheden.

Wat kies jij?
Color your life with opportunities not problems

Dit fantastische shirt scoor je bij Miki4all

#kleurhetlevenmetmogelijkheden #coloryourlifewithpossibillitiesnotproblems