Daar zitten we dan voor onze auto die geparkeerd staat op de Oostvaardersdijk. Ik friemel wat aan mijn ketting en Matthijs aan zijn armband. De Mirthe-knuffel tussen ons in. We kijken naar de zonsondergang, de laatste keer dat we hier zaten was Mirthe nog bij ons.

Wens

Het is nu ruim 8 maanden na het overlijden van onze dochter Mirthe. Op 18 januari 2023 is Mirthe, zoals wij het noemen, gaan huppelen in de hemel. Later zal ik meerdere blogs schrijven over de dagen voor, tijdens en na het overlijden. Maar vandaag schrijf ik eerst over een wens.

In theorie zou Mirthe niet kunnen overlijden aan de afwijking op het SPATA5 gen.

Ergens diep van binnen wisten wij zeker dat zij niet een volwassen leeftijd zou halen. De laatste 1,5 jaar ging ze hard achteruit. Haar slikspieren werden slapper en ze verslikte zich sneller. We hoopten dat de scoliosecorrectie haar goed zou doen en daar leek het op. Tot december 2022 en Mirthe behoorlijk ziek werd.

Mocht Mirthe te komen overlijden had ik een wens. Ik wilde iets tastbaars, iets dat ik bij mij kan dragen en mij herinnert aan wie Mirthe was. Maar wat dat precies moest zijn wist ik nog niet.

Gedenksieraad

Van een vriendin kreeg ik een prachtige armband met Mirthe’s naam erop. Bijna elke dag draag ik die met trots. Net als mijn hanger met onze initialen “M|S|M”: Matthijs, Sarah en Mirthe.
Toch voelt het niet compleet.De ketting met de gegraveerde hanger had ik al voor het overlijden van onze dochter. 

Voor mijn man Matthijs en voor mij wilde ik iets dat ons zou verbinden met elkaar en met Mirthe. Net zoals ons DNA, de genetische afwijking SPATA5, ons verbindt. Na veel tips van vrienden, familie en volgers kwam ik terecht bij Kaya Sieraden. Zij heeft niet alleen gedenksieraden voor vrouwen maar ook voor mannen.

Matthijs draagt nooit sieraden, behalve zijn trouwring. Hij was bang dat het te vrouwelijk zou zijn, maar niets is minder waar.

Kaya Sieraden

Kaya Sieraden wil jou het gevoel geven dat je speciaal bent. Wie wil nu niet gezien worden, zich bijzonder en uniek voelen? 
Kaya Sieraden biedt een breed scala aan sieraden, waaronder kettingen, armbanden, oorbellen en ringen.
Stuk voor stuk sprankelende accessoires die jou laten schitteren. 

Zij staan bekend om het creëren van emotionele en betekenisvolle stukken, vaak gebruikt als cadeaus voor speciale gelegenheden zoals geboortes, verjaardagen, bruiloften en jubilea. Maar ook voor verlies van dierbaren.

Kaya Sieraden streeft ernaar om kwalitatief hoogwaardige sieraden te leveren en hecht veel waarde aan vakmanschap en de keuze van materialen. Ze willen sieraden aanbieden die niet alleen mooi zijn, maar ook een verhaal vertellen voor degenen die ze dragen of ontvangen.

Vingerafdruk maken

De uitvaartonderneemster vroeg of wij misschien nog vingerafdrukken van Mirthe wilde. Uiteraard wilden wij dat. Zo maakte zij de afdrukken van Mirthe’s wijsvingers, de linker en rechter. 
Ook van de duimen werden er afdrukjes gemaakt. Maar wij hadden een bijzonder verzoek: vingeradruk van de middelvinger.

Mirthe was de enige die geoorloofd haar middelvinger mocht opsteken. Wij maakten daar vaak grapjes over. Vooral wanneer we weer eens een discussie met een instantie hadden. Onder familie en vrienden werd het ook wel de Mirthe-vinger genoemd. 
Ik koos voor Matthijs en mijzelf een sieraad met een vingerafdruk van Mirthe. Ik heb er even over gedacht om de afdruk van de Mirthe-vinger. We hebben toch gekozen om de print van haar wijsvinger te gebruiken.

Armband met vingerafdruk voor man

Zoals ik eerder schreef wilde ik graag een bijzonder aandenken aan onze dochter en wat ons drieën verbindt. Bij Kaya hebben ze geweldige persoonlijke sieraden die speciaal voor mannen.

Toen ik vertelde dat ik een armbandje met Mirthe’s vingerafdruk had besteld, was Matthijs bang dat het een dun bandje met bedeltje zou zijn. 

Uiteraard heb ik iets gekozen dat ik echt bij Matthijs vind passen. Een zwarte armband van PU leer (PolyUrethaan leer), een vorm van kunstmatig leer, zonder gebruik van dierlijke materialen.
Op de roestvrijstalen sluiting is Mirthe’s vingerafdruk gegraveerd. 

Matthijs is er erg blij mee, hij is stoer voor een man maar ook subtiel. Het bandje is is zwart en de sluiting is metaal kleurig.

Hanger met vingerafdruk

Ik had al een ketting met een hanger er aan. De hanger is een ‘coin’ met ons intitialen er op: M|S|M

Daar was ik al blij mee, maar na het overlijden van Mirthe kreeg ik het verlangen om nog een bijzondere hanger aan de ketting toe te voegen. Bij Kaya Sieraden ben je dan aan het goed adres. Met een ruime keuze uit armbanden, kettingen, oordelen en gedenksieraden.

Ik koos voor een ronde zilveren hanger met vingerafdruk. De hanger is gemaakt van 925 sterling zilver. 
Door deze techniek zal de vingerafdruk niet slijten.
De hanger past precies bij mijn andere hanger. Met trots draag ik onze Mirthe dicht bij mij. 

Lach en een traan

De afgelopen periode heb ik gemerkt dat de hanger en armband uitnodigen tot gesprek.

Een gesprek dat gaat over het leven met Mirthe, maar ook zonder Mirthe. Zo verwerken het overlijden van onze dochter. Kunnen we denken aan de mooie herinneringen en ook het verdriet vanwege het verlies van onze 10-jarige dochter.

Wij zijn nu met elkaar verbonden door twee mooie, dierbare, sieraden. Een gegraveerde armband en hanger voorzien van een stukje van ons DNA: Mirthe’s vingerafdruk.