Naast het “gewone” leven kennen wij ook het ziekenhuisleven. Per jaar brengen wij gemiddeld tien bezoeken aan het ziekenhuis. Dit is trouwens exclusief de bezoekjes aan de spoedpost en de ziekenhuisopnames. We zitten nu volop in het najaar. Voor ons als gezin vraagt dit een mate van alertheid. In de afgelopen 9 jaar hebben wij in de herfst- en wintermaanden het vaakst in het ziekenhuis gezeten. Ik denk dat we 1 a 2 keer per jaar een ziekenhuisopname hebben. Als we “geluk” hebben zitten we er weer 5 keer per jaar.

Geen rust tijdens ziekenhuisopname

Het griepseizoen begon voor ons dit jaar al in september. Mirthe was erg benauwd en werd in het ziekenhuis opgenomen. Het ziekenhuisleven is nou niet bepaald een leuk leven. De dagen zijn lang en de nachten zijn kort, zeer kort. Een moment rust heb je niet. Wanneer je (overdag) denkt “Nu kan ik ook even rusten”, komt er een arts of verpleegkundige binnen, weg rust.

Ook voor Mirthe zijn de ziekenhuisopnames niet fijn. Het bed ligt niet lekker, er komen veel mensen in en uit de kamer. Ze slaapt slecht door de zuurstofbril in haar neus en alle plakkers op haar lichaam.
Toch zijn er ook in het ziekenhuis vaak lichtpuntjes. Het leukste vindt Mirthe de CliniClowns (en wij stiekem ook). Vorige maand schreef ik een blog voor Kids en Kurken over Mirthe’s laatste ziekenhuisopname en het bezoek van de CliniClowns.

Mirthe en de CliniClowns tijdens de laatste ziekenhuisopname

Cliniclowns app? Ik wist niet dat dit bestond

De clowns die Mirthe goed kennen, Makkie en Jaja, werken helaas niet meer in het Flevoziekenhuis en zijn naar een ander district gegaan. Erg jammer voor Mirthe, en voor ons. Maar de pedagogisch medewerker van de kinderafdeling wees ons op de app van de CliniClowns.
“Sarah, dit is echt iets voor Mirthe. Er zitten veel mogelijkheden op. Ze kan zelfs met haar favoriete clowns videobellen”. Wat een fantastisch idee. Dit wilden wij wel graag gebruiken!

Afgelopen week had ik eindelijk de rust om mij eens te verdiepen in de app. Het doel van de app is dat kinderen met een handicap of kinderen die (ernstig) ziek zijn contact kunnen hebben met de CliniClowns. Bijvoorbeeld als je een afsprak hebt en je lang moet wachten in de wachtkamer. Of wanneer je thuis bent en je even opgevrolijkt moet worden. Maar je kan de app ook gebruiken om juist iets leuks te delen! De app kan op een telefoon of tablet zetten en is te downloaden voor Google Play en App Store gebruikers. Goed om te weten is dat de app gratis is en veilig. Het is een afgeschermde omgeving die goed wordt beheerd. Dus geen vervelende filmpjes, advertenties of andere gekke dingen.

Filmpjes, shows en chat

Samen met Mirthe ben ik de app gaan ontdekken. Het eerste wat ons opvalt zijn de foto’s van alle clowns. Wanneer ik verder scroll zie ik dat er een agenda is. Wat dat precies inhoudt vertel ik later in deze blog. En ik kom wat filmpjes tegen. Samen bekijken we een aantal filmpjes. Tot ik een filmpje tegenkom van clown Makkie. Mirthe genoot bij het “zien” en “horen” van clown Makkie.  Sterker nog, ze kreeg de slappe lach! Dit doet mijn moederhart goed. Je kind zo zien genieten is een feestje.

Tijdens het bekijken van een van de filmpjes kregen wij een berichtje. Het was een chatbericht van een van de kinderen die op dat moment online was. “Hoi Mirthe, wat leuk dat jij ook op de app zit.. ik ken jou van YouTube…” Wat tof! Je kan ook met andere kinderen chatten. Wat fijn als je zo lotgenoten contact hebt of kan delen wie jouw favoriete clown is.

Even over de agenda. In de agenda zie je wanneer welke clown online is, maar ook wanneer er diverse live-shows zijn. Zo kan je kijken naar Clowns FM. Dit is een soort radio programma waar je verzoeknummers kan opgeven. Of je kan kijken naar Het Clubhuis met de clowns Siets en Boris. Kortom er is veel te zien en te horen.

Videobellen met Clown JaJa

Het leukste aan de app is dat je kan videobellen met de clowns. In de agenda is er per week een overzicht van wanneer welke clowns online zijn. Er is ook een optie om een afspraak in te plannen met de clowns. Wij hadden een afspraak gemaakt met een van de favoriete clowns van Mirthe. Helaas ging deze niet door. Gelukkig zagen wij in de agenda dat de volgende dag clown Jaja online zou zijn.

Mirthe was er helemaal klaar voor. Ze lag ontspannen in de box. Clown Jaja kwam online en we klikten op het symbool van het videobellen. Jaja was nog even druk dus moesten we even wachten. Zij zou ons via de app terugbellen en ondertussen konden Mirthe en ik nog iets samen tekenen in de app of filmpjes kijken.

Toen werd Mirthe gebeld. Het was een geweldig weerzien. Jaja herkende Mirthe en Mirthe begon direct met lachen. We hadden die week al een leuke kaart gekregen van Jaja en daar vroeg Jaja naar. Daarna werd er gezongen, gelachen en gek gedaan. En deze mama? Die had tranen in haar ogen van geluk. Het was fijn om een in een (relatief) onbezorgde setting de clowns te ontmoeten. Een keer niet tijdens een ziekenhuisopname, maar juist op het moment dat het goed gaat met Mirthe. Zorgen blijven er voor ons altijd, ook thuis. Door gebruik te maken van deze app kunnen wij thuis ook even de zorgen vergeten en heeft Mirthe mooie geluksmomenten.

Ik ben dankbaar en blij dat ik op de CliniClowns app geattendeerd werd.

Ken jij de CliniClowns app al?