De meeste volgers weten dat ik een voorstander ben van boeken waarin kinderen met een beperking in voor komen.
Zo schreef ik al eerder over het boekje van Team avontura en het Quackmonster.
Vandaag vertel ik jullie over het mooie boek “De Pegvogel” van Sanne van den Boer.
Lees de blog goed! Want we hebben er een winactie aangekoppeld.

Al 8 jaar een (PEG)sonde

Het is acht jaar geleden dat Mirthe haar maagsonde kreeg. 
Een slang die van haar buik direct de maag in gaat en waar voeding door gegeven wordt. Dit wordt een PEG-sonde genoemd. Inmiddels heeft Mirthe een Mic-key button. Dit lijkt op een ventiel waar je een slang aan koppelt. Het werkt hetzelfde als een PEG.
Acht jaar geleden was er maar weinig informatie voor kinderen. Alleen een boekje vanuit het ziekenhuis, maar geen voorlees- of kinderboeken over sondevoeding. Mirthe krijgt er niet veel van mee, maar haar neefjes, nichtjes, vrienden en familie wel. Precies ach jaar na het plaatsten van de sonde bij Mirthe, ontving ik het voorleesboek ” De Pegvogel”. Wat fijn voor al die kinderen, die een sonde krijgen of al hebben, dat er nu een boekje is.

Mijn eerste indruk van “De Pegvogel”

Wat mij het eerst opvalt is de illustratie op de kaft. Een prachtige kleurrijke vogel met twee kinderen. Een van de kinderen draagt een rugzakje. Je ziet meteen dat er in het boek iets met de vogel gebeurt.  Aangezien zijn snavel bedekt is met verband. Wanneer ik door het boek blader zie ik nog meer mooie tekeningen. De illustraties zijn gemaakt door Floor Nauta.

Op de eerste bladzijde zie ik tekeningen van verschillende benodigdheden. Zoals de pomp,  voeding, gaasjes, spuitjes en nog veel meer toebehoren. Voor in het boek staat een inleiding voor volwassenen (ouders, verzorgers, zorgverleners, leerkrachten etc.)

Het verhaal achter “De pegvogel”

In de inleiding wordt kort vertelt met welke reden dit kinderboek geschreven is. Sanne, die verpleegkundige van beroep is, was op zoek naar kinderboekjes voor haar zoon Raf, die op tweejarige leeftijd een maagsonde kreeg. Zij wilde graag haar zoon voorbereiden op deze ingrijpende operatie. Helaas vond ze niets passends en is zij zelf een kinderboek gaan schrijven.

En zo ontstond het verhaal van de Pegvogel.

Het verhaal

Zonder teveel te verklappen zal ik heel kort iets vertellen over de inhoud van het verhaal. Het kinderboek gaat over Mickey en zijn zusje Mila die op een dag geluid horen in de struiken. Het is een jammerend geluid, Dit komt van een vogel.
De snavel en vleugel van de vogel doen zeer. Het prachtige beest kan alleen maar “auw” zeggen.
De arme vogel krijgt nu geen eten binnen. Maar daar heeft Mickey een oplossing voor. Hij heeft een pegsonde. Daar krijgt hij eten voor. Zou een pegsonde de vogel kunnen helpen? Wordt de “pechvogel” een “pegvogel”? 
Om daar achter de komen moet je echt het boek gaan lezen.
Je kan het boek bestellen via je Bol.com. Zie de link hieronder. Maar check ook de rest van de blog voor de winactie.

Een boekje voor iedereen

Het boekje is geschikt om voor te lezen aan jonge kinderen. Kinderen die om welke reden dan ook een sonde krijgen. Daarnaast is het ook een fantastisch boekje om aan broertjes, zusjes, vrienden en familie voor te lezen. Dus aan de kinderen die geen sonde krijgen, maar van wie een van de gezinsleden, familieleden of een klasgenootje een een maagsonde krijgt. Kinderen vanaf groep 4 kunnen zelf het boekje lezen.

Daarnaast raad ik het ook aan om als zorgverlener dit boekje aan te schaffen. Denk dan aan verzorgende van dementerenden, zorginstellingen voor mensen met een of meerdere beperkingen. Maar vergeet ook niet de pedagogische medewerkers van (kinder)ziekenhuizen.

Kortom een geweldig, lief en mooi boekje.