Afgelopen weekend vierden wij de 5e verjaardag van Mirthe. Een mooie en bijzondere  verjaardag voor ons! Het feit dat Mirthe er nog is, is een wonder.
Afgelopen juli hadden we Mirthe bijna moeten laten gaan. Na een routine operatie kreeg ze een ademstop op de verkoever. Door de steun en liefde van velen om ons heen kwam ze er weer bovenop.
In deze blog wil ik mensen bedanken die er voor ons waren het afgelopen jaar. Familie en vrienden die samen met ons Mirthe haar leven vieren.

IMG_7518

Donderdag 4 mei: Feest op Zeedauw

De traktatie stond klaar. Mirthe was met de taxi weg en Matthijs zou later met de traktatie volgen.Deze dag vierde Mirthe haar verjaardag en nam ze afscheid van de groep Blinky. Twee jaar lang was Mirthe daar in handen van geweldige begeleiders. “Ben je er klaar voor dat Mirthe naar de grote meiden (en jongens) gaat?” ,vroeg één van de juffen. Mirthe gaat namelijk naar de Bommels, een groep met oudere kinderen. Aan de ene kant vind ik het super, maar aan de andere kant is het ook moeilijk! We vertrouwden de huidige juffen volledig, wat was het fijn om dezelfde zorgen en humor te delen met de ze. Nu moet er weer van beide kanten iets opgebouwd worden.

Mirthe kreeg een prachtig cadeau en een afscheidsboek. We zijn dankbaar dat Mirthe hier op haar plek zat! We willen de juffen bij deze bedanken voor hun goede zorg, voor wat Mirthe geleerd heeft. Nu is Mirthe 5 jaar en mag ze naar de grote kinderen. Wij hebben er vertrouwen in!

Vrijdag 5 mei: Yes, nu is ze echt jarig!

Wij zij zo gelukkig dat ze er nog is en dat gaan we vieren. Vandaag komen opa Menno en oma Tjesjen even langs. Wat moesten we zonder hen? Dag en nacht staan ze voor ons klaar. Mirthe’s afgelopen levensjaar was zwaar. Zeker het moment in het ziekenhuis dat Mirthe er bijna niet meer was, oma Tjesjen was erbij. Ik was blij en dankbaar dat ik die angst en dat verdriet niet alleen met Matthijs hoefde te delen.

Mijn moeder had een cadeau mee die Mirthe van mijn tante heeft gekregen. Een prachtig gedicht over jarig zijn op bevrijdingsdag. Een gedicht dat voor zich spreekt:

Vlaggen

Op de dag dat ik werd geboren
hing iedereen in Nederland
de vlag voor mij uit.
Ze wapperden, wapperden
En het bezoek at muisjes met beschuit.

Mijn moeder was opgelucht
ze voelde zich weer vrij
zonder die enorme buik
en toch ook weer niet
want ze had mij.

Elk jaar wordt alles
op 5 mei versierd.
Mijn opa zegt: door de oorlog
maar ik weet dat
heel Nederland
mijn verjaardag viert!

dichter: Ank Mooren

IMG_7526Helaas zijn Matthijs zijn ouders op vakantie. Maar zij springen ook regelmatig bij waar kan.

Ik bedank ook Mirthe haar ooms en tantes. Die regelmatig op Mirthe passen, wanneer we in nood zitten. Die mee huilen als er pijn is en verdriet. Die hun kinderen liefdevol met Mirthe laten omgaan en leren dat Mirthe misschien anders is maar erbij hoort! 

Dit schreef een van de tantes op Facebook op Mirthe haar verjaardag:

Lieve Mirthe,

Ik ben zo dankbaar voor !
Het was een zwaar jaar. Met jouw knuffels, persoonlijkheid en strijdkracht kwamen we er met z’n allen bovenop.  Jouw ouders verdienen ook aandacht: wat een geweldige, mooie mensen! Gefeliciteerd met mijn nichtje, Sarah en Matthijs!

MIRTHE, IK HOU VAN JOU.
Dikke knuffel,
#tantevanmirthe

De overgrootouders die dol zijn op Mirthe. Die haar het liefst de hele dag knuffelen. Mijn lieve oma die altijd kleding meebrengt. Mijn lieve opa van wie Mirthe haar grote ogen heeft en opa zijn vriendin die Mirthe ziet als haar eigen achterkleinkind.

Zaterdag 6 mei: Vandaag groot feest!

Vandaag komen onze vrienden en familie op visite om te vieren dat Mirthe alweer 5 jaar is!

Mirthe had al een prachtige kaart gekregen van de Kids club van de kerk. De kerk is zo belangrijk voor ons. Wetende dat er mensen bereid zijn om bij Mirthe in het ziekenhuis zijn, zodat wij even kunnen bij komen. Die bij Mirthe slapen, zodat wij kunnen slapen. Lieve mensen die biddend om ons heen zijn in goede en slechte tijd. We zijn God dankbaar voor deze mensen.

Dit keer heb ik de taart laten maken door de vrouw van Matthijs zijn oud-collega. Tevens is zij werkzaam op de kinderafdeling van het Flevoziekenhuis. De afdeling waar Mirthe ook afgelopen jaar weer regelmatig tijd heeft doorgebracht. De afdeling waar wij ons thuis voelen. De afdeling waar zelfs de schoonmaakster Mirthe gedag komt zeggen als we er zijn. Alle mensen van de kinderafdeling wil ik bedanken dat zij er altijd weer in slagen om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. Ons steunen, een luisterend oor bieden, waar we humor mee delen, waar de broeder je laat slapen en zelf met Mirthe gaat zitten om haar te troosten. Dankbaar!

IMG_7543

Ik haal de taart uit de auto en wordt aangesproken door de buurvrouw. Ze zegt dat ze straks even een cadeau komt afgeven, ze kunnen helaas niet komen. De buren zijn onmisbaar. Toen Mirthe in het AMC lag (en ik thuis sliep) mocht ik ze ‘s-nachts wakker bellen als ik naar het ziekenhuis moest. Als de taxi weer eens laat is mag ik bij ze aanbellen en wachten ze met Mirthe tot deze er is! Een goede buur is beter dan een verre vriend. Daarmee kom ik tot de volgende groep, vrienden. Vrienden zijn onmisbaar als je het zwaar hebt.

Verre vrienden hebben we. Ze wonen aan de Duitse grens vlakbij Emmen. We zien ze 1 a 2 keer per jaar, maar weten dat er altijd voor ons zijn. Ze denken aan ons en dat alleen is al zo fijn.

En dan heb ik nog mijn ‘juffen-vriendinnen’. Vriendinnen voor het leven. Die je soms even uit het oog verloren bent, maar nu weer terug zijn. Waarmee je culturele uitstapjes maakt en je even de zorgen die je hebt doen vergeten.

Vrienden waar je de grootste lol mee hebt, die je bijna dagelijks appt en ziet. Vrienden die dichtbij wonen en even op Mirthe willen en kunnen passen. De vriendengroep die hun eigen naam gebaar hebben, omdat ze zo vaak over de vloer komen. Vrienden die ons steunen, voor ons bidden en waar we bijna alles mee delen! Onze beste vriende

Ik vergeet bijna Mirthe haar vriendjes en vriendinnetjes.
Jamilo die helaas niet kon komen, maar die zo lief is voor Mirthe. Die zo nieuwsgierig is en steeds meer beseft dat Mirthe misschien anders is, maar nu al heel goed weet hoe hij met Mirthe kan spelen. Vriendje Mats die in het Noorden van het land woont. Hij had een prachtige tekening voor Mirthe gemaakt. Zijn vader mocht dat absoluut niet vergeten te geven! Vriendinnetje van Mirthe die elke avond bid voor Mirthe en vraag: Hoe gaat het met Mirthe?”

De vriendjes en vriendinnetjes die net als Mirthe beperkt zijn.
De ouders van deze beperkte kinderen, bij wie wij begrip vinden. Waarmee je een taal spreekt die anderen niet begrijpen en waarmee je samen vecht en opkomt voor je kind en meer bekendheid geeft aan het onbekende.

Het was een geweldig feest vol liefde, geluk, verhalen en misschien een onzichtbare traan.

Zondag 7 mei: De Day after.

Vandaag gaan we niet naar de kerk en nemen we even de tijd om als gezin van elkaar te genieten.

Ik ben gezegend met mijn gezin. Ik kijk naar Mirthe die ik even tussen ons in heb gelegd. Ze spartelt met haar hele lijf en schatert het uit. Ik geniet van elke dag en elk moment dat ze er is.

Ik kijk in haar ogen geef een kus op haar wang en bid. Ik dank de belangrijkste persoon die er is. Ik dank God dat Hij ons Mirthe heeft gegeven! Ik zeg dat ik Hem dankbaar ben voor al die mensen die Hij geschapen heeft en op ons pad heeft gebracht. Ik bid dat God ons steun en kracht geeft om te vechten tegen het onbekende. Dat Hij ons de juiste woorden geeft in moeilijke gesprekken en situaties. Voor de artsen en de wetenschap vraag ik wijsheid in de zoektocht naar nieuwe onderzoeken. In de hoop dat wij ooit een diagnose krijgen.

IMG_7524

En dan spreek ik een zegen uit over Mirthe, dat zij in haar nieuwe levensjaar sterk mag blijven als er weer operaties en nieuwe uitdagingen haar en ons te wachten staan.Ik sluit af: Dank voor Uw liefde.
Amen!